VIII Uniejowski Festiwal Smaków

Początek bieżącego roku dał jasno do zrozumienia, że przeprowadzenie Festiwalu Smaków w terminie kwietniowym, do którego wszyscy zdążyliśmy się już przyzwyczaić, nie będzie możliwe. Postanowiliśmy zorganizować imprezę w pierwszej połowie września, licząc, że wówczas wszystko pójdzie po naszej myśli. I właśnie tego się trzymamy.

Na VIII Uniejowski Festiwal Smaków zapraszamy  w weekend 11 i 12 września. Dań festiwalowych spróbować będzie można w sobotę w godzinach 12.00-20.00, a w niedzielę od 12.00 do 18.00. Tym razem do udziału w wydarzeniu zgłosiło się osiem obiektów gastronomicznych, które specjalnie dla Was przygotują łącznie 15 potraw: 8 dań głównych oraz 7 deserów.

W tych pierwszych głównym składnikiem będzie cukinia – warzywo doskonale nadające się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo.

Kolejną bohaterką Festiwalu będzie gruszka, która w kuchni wykorzystywana jest na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak z tego soczystego owocu przyrządza się przepyszne desery…

Serdecznie zapraszamy!

Lista restauracji biorących udział w VIII Uniejowskim Festiwalu Smaków wraz z serwowanymi przez nie pysznościami:

AQUA Restaurant

Asiette z cukinii z polędwiczką – 7,00 zł

Polędwiczka owinięta w cukinię, gotowana metodą sous vide

Kompresowana gruszka – 7,00 zł

Gruszka kompresowana w czerwonym winie z cynamonem i kardamonem podana z lodami waniliowymi i cukrem z limonki i bazylii

Central Skwerk / Pizzeria Twister

Placki z cukinii – 7 zł

Placki z cukinii w towarzystwie eskalopków drobiowych w sosie śmietanowo-grzybowym

Gruszka w karmelu – 7 zł

Gruszka w karmelu z kremem mascarpone i sosem mango

MikSer Street Food

Pampuch z boczkiem BBQ i piklowaną cukinią – 7 zł

Bułka na parze, boczek wolno pieczony, sos BBQ, piklowana cukinia, orzeszki ziemne, kolendra

Croissant z lodami gruszkowymi – 7 zł

Gorący croissant z lodami gruszkowo-żubrówkowymi i słonym karmelem

Restauracja VARTO, Hotel Termalny

Halibut w kwiecie lata – 7 zł

Halibut marynowany w pieprzu cytrynowym podany na grillowanej sałacie rzymskiej z sosem z białej czekolady chili i cukinii w asyście kwiatu cukinii i faszerowanej ricotty

Musująca gruszka – 7 zł

Gruszka gotowana w winie, gazowana w syfonie z sosem wiśniowym i kardamonem z karmelowym plastrem miodu

Klub Nautilus

Roladki z cukinii z nadzieniem z kurczaka – 7 zł

Roladki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu podane z sosem curry

Pizzeria Pico Bello

Risotto z cukinią – 7 zł

Ryż z cukinią i mieszanką warzyw, połączone sosem

Deser gruszkowy z chia – 7 zł

Prażone musli polane jogurtem naturalnym z nasionami chia oraz prażoną gruszką z cynamonem

Restauracja ZORBAS

Leczo z cukinią – 7 zł

Leczo z papryką, cukinią, pomidorem i kiełbasą podane z grzanką czosnkową

Deser gruszkowy z chia – 7 zł

Prażone musli polane jogurtem naturalnym z nasionami chia oraz prażoną gruszką z cynamonem

Zagroda Młynarska

Dwa wiatraki – 7 zł

Cukinia z farszem z działkowych warzyw (ciecierzyca, grzyby, szpinak, kiełki, pomidory) zapiekana z serem zagrodowym

Gruszkowe ptasie mleczko – 7 zł

Kruche ciasto, mus z gruszki, domowe ptasie mleczko, gruszka gotowana w uniejowskim winie