Początek bieżącego roku dał jasno do zrozumienia, że przeprowadzenie Festiwalu Smaków w terminie kwietniowym, do którego wszyscy zdążyliśmy się już przyzwyczaić, nie będzie możliwe. Postanowiliśmy zorganizować imprezę w pierwszej połowie września, licząc, że wówczas wszystko pójdzie po naszej myśli. I właśnie tego się trzymamy.
Na VIII Uniejowski Festiwal Smaków zapraszamy w weekend 11 i 12 września. Dań festiwalowych spróbować będzie można w sobotę w godzinach 12.00-20.00, a w niedzielę od 12.00 do 18.00. Tym razem do udziału w wydarzeniu zgłosiło się osiem obiektów gastronomicznych, które specjalnie dla Was przygotują łącznie 15 potraw: 8 dań głównych oraz 7 deserów.
W tych pierwszych głównym składnikiem będzie cukinia – warzywo doskonale nadające się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo.
Kolejną bohaterką Festiwalu będzie gruszka, która w kuchni wykorzystywana jest na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak z tego soczystego owocu przyrządza się przepyszne desery…
Serdecznie zapraszamy!
Lista restauracji biorących udział w VIII Uniejowskim Festiwalu Smaków wraz z serwowanymi przez nie pysznościami:
AQUA Restaurant

Asiette z cukinii z polędwiczką – 7,00 zł
Polędwiczka owinięta w cukinię, gotowana metodą sous vide

Kompresowana gruszka – 7,00 zł
Gruszka kompresowana w czerwonym winie z cynamonem i kardamonem podana z lodami waniliowymi i cukrem z limonki i bazylii
Central Skwerk / Pizzeria Twister

Placki z cukinii – 7 zł
Placki z cukinii w towarzystwie eskalopków drobiowych w sosie śmietanowo-grzybowym

Gruszka w karmelu – 7 zł
Gruszka w karmelu z kremem mascarpone i sosem mango
MikSer Street Food

Pampuch z boczkiem BBQ i piklowaną cukinią – 7 zł
Bułka na parze, boczek wolno pieczony, sos BBQ, piklowana cukinia, orzeszki ziemne, kolendra

Croissant z lodami gruszkowymi – 7 zł
Gorący croissant z lodami gruszkowo-żubrówkowymi i słonym karmelem
Restauracja VARTO, Hotel Termalny

Halibut w kwiecie lata – 7 zł
Halibut marynowany w pieprzu cytrynowym podany na grillowanej sałacie rzymskiej z sosem z białej czekolady chili i cukinii w asyście kwiatu cukinii i faszerowanej ricotty

Musująca gruszka – 7 zł
Gruszka gotowana w winie, gazowana w syfonie z sosem wiśniowym i kardamonem z karmelowym plastrem miodu
Klub Nautilus

Roladki z cukinii z nadzieniem z kurczaka – 7 zł
Roladki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu podane z sosem curry
Pizzeria Pico Bello

Risotto z cukinią – 7 zł
Ryż z cukinią i mieszanką warzyw, połączone sosem

Deser gruszkowy z chia – 7 zł
Prażone musli polane jogurtem naturalnym z nasionami chia oraz prażoną gruszką z cynamonem
Restauracja ZORBAS

Leczo z cukinią – 7 zł
Leczo z papryką, cukinią, pomidorem i kiełbasą podane z grzanką czosnkową

Deser gruszkowy z chia – 7 zł
Prażone musli polane jogurtem naturalnym z nasionami chia oraz prażoną gruszką z cynamonem
Zagroda Młynarska

Dwa wiatraki – 7 zł
Cukinia z farszem z działkowych warzyw (ciecierzyca, grzyby, szpinak, kiełki, pomidory) zapiekana z serem zagrodowym

Gruszkowe ptasie mleczko – 7 zł
Kruche ciasto, mus z gruszki, domowe ptasie mleczko, gruszka gotowana w uniejowskim winie