VII Uniejowski Festiwal Smaków

Tegoroczne wakacje zakończymy w wyjątkowo smacznym stylu.

Uniejowski Festiwal Smaków odbędzie się 22 i 23 sierpnia.

Do siódmej edycji włączyło się 12 lokali. Ich festiwalowe propozycje to 12 dań głównych na bazie lub z dodatkiem grzybów leśnych oraz 10 deserów na bazie lub z dodatkiem śliwek. Będą one serwowane w porcjach degustacyjnych, w cenie od 5 zł do 6 zł.

Degustacja w restauracjach będzie możliwa w sobotę 22.08.2020 r. w godzinach 12:00-20:00 oraz w niedzielę 23.08.2020 r. w godzinach 12:00-18:00.

Serdecznie zapraszamy!

Lista restauracji biorących udział w VII Uniejowskim Festiwalu Smaków wraz z serwowanymi przez nie pysznościami:

AQUA Restaurant

ApartHotel, ul. Towarzystwa Przyjaciół Uniejowa 1

Danie składające się z różnokolorowych składników podane na białym płaskim talerzu
Polędwiczka wieprzowa pieczona w runie leśnym

Polędwiczka wieprzowa pieczona w runie leśnym – 6,00 zł

Pieczona polędwiczka wieprzowa z musem z leśnych grzybów, zapiekanka ziemniaczana, palony por, sos naturalny

Danie składające się z różnokolorowych składników podane na białym płaskim talerzu
Tarta śliwkowa z wanilią

Tarta śliwkowa z wanilią – 6,00 zł

Tarta zapiekana ze śliwkami i kruszonką waniliową, sos angielski, piklowane śliwki, żel z lokalnych buraków, lody waniliowe

Hotel & Spa **** Kasztel Uniejów

ul. Zamkowa 6

Risotto a’la Funghi z wędzonym parmezanem

Risotto a’la Funghi z wędzonym parmezanem – 6,00 zł

Ryż arborio z leśnymi grzybami z mascarpone, serwowane z wędzonym parmezanem

Danie składające się z różnokolorowych składników podane na czarnym płaskim talerzu
Panna Cotta śliwkowa z Sambucą

Panna Cotta śliwkowa z Sambucą – 6,00 zł

Hotel Termalny

ul. Zamkowa 1

Danie składające się z różnokolorowych składników podane na białym płaskim talerzu
Boczniak w chrupiącej panierce z flambirowaną śliwką, z risotto z zielonym pesto    

Boczniak w chrupiącej panierce – 6,00 zł

Boczniak w chrupiącej panierce z pudrem z grzybów leśnych i flambirowaną śliwką, podawany na risotto z zielonym pesto

Danie składające się z różnokolorowych składników podane na białym płaskim talerzu
Crumble śliwkowo-malinowe

Crumble śliwkowo-malinowe – 6,00 zł

Hotel Uniejów**** Restauracja LaRegina

ul. Bł. Bogumiła 32

Danie składające się z różnokolorowych składników podane na zielono-fioletowym płaskim talerzu
Policzki wieprzowe w medalowym Pilsie

Policzki wieprzowe w medalowym Pilsie – 6,00 zł

Policzki wieprzowe w cieście piwnym /smardze/maślaki/puree ziemniaczane/ szalotka/estragon/szałwia

Danie składające się z różnokolorowych składników podane na czarnym płaskim talerzu
Pralina śliwkowa

Pralina śliwkowa – 6,00 zł

Śliwka/koniak/mascarpone/nutella/czekolada/lody/owoce/ orzechy laskowe/kokos

Klub Nautilus

ul. Zamkowa 5

Danie składające się z różnokolorowych składników podane na białym płaskim talerzu
Placki z grzybami

Placki z grzybami – 5,00 zł

Placki z grzybami podawane z sosem tatarskim

LOKAL

ul. Bł. Bogumiła 5

Danie składające się z różnokolorowych składników
Chrupiąca kurka

Chrupiąca kurka – 5,00 zł

Bagietka z lokalnej piekarni zapieczona z kurkami, boczkiem, cebulą i serem, posypana dużą ilością natki pietruszki

Danie składające się z różnokolorowych składników podane na białym płaskim talerzu
Jak śliwka w wafel!

Jak śliwka w wafel! – 5,00 zł

Własnego wyrobu lody śliwkowe podane na gofrze, z dodatkiem owoców


MIEJSCÓWKA Burger&Pizza

ul. Targowa 5

Danie składające się z różnokolorowych składników podane na białym płaskim talerzu
Uniejka w lesie

Uniejka w lesie – 6,00 zł

Burger z wołowiną, w miodzie z lokalnych pasiek, ziołach i occie jabłkowym. Bułkę maślaną wzbogaca smak pasty z grzybów leśnych oraz  warzywne dodatki.

Danie składające się z różnokolorowych składników podane na białym płaskim talerzu
Teraz Misiu Śliwka

Teraz Misiu Śliwka – 5,00 zł

Śliwka karmelizowana w miodzie z lokalnych pasiek, w towarzystwie bitej śmietany, mascarpone i ciasteczek Amaretti nasączonych kawą i likierem.

Pizzeria Pico Bello

ul. Sienkiewicza 18a

Makaron gajowego

Makaron gajowego – 6,00 zł

Makaron tagliatelle w sosie z suszonych grzybów z dodatkiem kurczaka

Uniejowskie śliwki

Uniejowskie śliwki 6,00 zł

Kakaowy biszkopt nawilżony powidłami śliwkowymi, przełożony kremem mascarpone z suszonymi śliwkami, wykończony musem śliwkowym

Pizzeria – Restauracja Twister

ul. Rynek 9

Parowańce w sosie mięsno-grzybowym

Parowańce w sosie mięsno-grzybowym 6,00 zł

Ciasto drożdżowe gotowane na parze, podane z porcją mięsa wieprzowego, oblane sosem mięsno-grzybowym

Rogaliki z powidłami śliwkowymi

Rogaliki z powidłami śliwkowymi – 5,00 zł

Rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego z powidłami z domowej spiżarni

Restauracja Hotel*** Browar Wiatr

ul. Dąbska 49

Pappardelle z borowikami

Pappardelle z borowikami – 6,00 zł

Pappardelle/borowik/shimeji/szalotka/czosnek/ dip szczypiorkowy/groszek wąsaty

Śliwka w pszenicznym

Śliwka w pszenicznym – 6,00 zł

Śliwka/piwo pszeniczne/kruche ciasteczko/delicja mango-brzoskwinia/malina/borówka/mięta/piana cytrynowa

Restauracja ZORBAS

ul. Bł. Bogumiła 9

Sakiewki na sianie

Sakiewki na sianie 6,00 zł

Sakiewki nadziewane farszem z borowików i kapusty, okraszone cebulą z boczkiem

Skunbaniec

Skubaniec – 5,00 zł

Kruche ciasto śliwkowe z kruszonką

Zagroda Młynarska

ul. abp. Jakuba Świnki 1

Las na talerzu

Las na talerzu – 6,00 zł

Dziczyzna, grzyby, mech, jagody