Pomysł

Jak to się zaczęło?

Do 2013 r. w Uniejowie przy okazji dożynek organizowana była impreza Gęsi Pipek, na której przygotowano potrawy na bazie gęsiny. Gęsi Pipek nie przyciągał jednak tłumów turystów do miasteczka. Tymczasem włodarze chcieli wprowadzić nowy, atrakcyjny punkt do gminnego kalendarza imprez, który zintegruje środowisko kulinarne Uniejowa – rolników, restauratorów, a także smakoszy zdrowych, lokalnych smakołyków. Tak narodził się pomysł zorganizowania Festiwalu Smaków. Pierwsza i druga edycja (2014 r. i 2015 r.) odbyły się w innej niż dzisiejsza odsłonie. Wówczas były to pokazy kulinarne w plenerze, podczas których restauracje prezentowały swoje dania i produkty, a goście mogli degustować przygotowane potrawy. W II edycji Festiwalu można było odwiedzać rerestauracje i smakować dań w formie akcji pn. „Smakowite spacery po Uniejowie”. W trakcie III Festiwalu (2016 r.) w Domu Pracy Twórczej odbył się kiermasz produktów lokalnych i pokaz kulinarny. Kolejne edycje (IV-V) zmieniły formułę na taką, która obowiązuje dziś.

Goście specjalni

Na każdą edycję zapraszano gościa specjalnego, znanego z ogólnopolskich mediów eksperta od kulinariów, który prowadził pokazy kulinarne połączone z degustacją, a także występował jako juror – przewodniczący komisji konkursowej oceniającej potrawy w restauracjach. W 2014 r. był to Tomasz Jakubiak, na II i IV edycję przyjechał pasjonat dobrego gotowania Carlos Gonzáles-Tejera. Na III, V i VI edycji rola ta przypadła Adamowi Kozaneckiemu, finaliście konkursu „Master Chef”. W 2018 r. w Uniejowie gościł też mistrz świata w pieczeniu pizzy – Włoch Alessandro Ceci.

Motyw przewodni

W 2016 r. po raz pierwszy pojawił się motyw przewodni Festiwalu, na bazie którego szefowie kuchni kreują własne wariacje potraw o ciekawych nazwach nawiązujących do historii i walorów Uniejowa. Wtedy był to ser kozi. W 2017 r. restauratorzy oferowali potrawy z ryb słodkowodnych – jak przystało na nadwarciańskie miasteczko, a w kategorii deseru pojawiły się słodkości przygotowane na bazie warzyw i owoców.
W roku 2018 przyszła kolej na produkty lokalne. Podczas V Uniejowskiego Festiwalu Smaków goście mogli się przekonać, że Ogórek Termalny z Uniejowa i miód z lokalnych pasiek są chętnie wykorzystywane przez miejscowych restauratorów. Produkty te stanowiły składniki dań konkursowych. W efekcie powstały smaczne potrawy, z których część weszła do stałego menu restauracji.

W 2019 r. organizatorzy za motyw przewodni wybrali tradycyjne produkty okolic Uniejowa – ziemniak i jabłko. Te proste składniki pobudziły fantazje uniejowskich szefów kuchni, którzy potrafili stworzyć z nich prawdziwe cuda. Zapoznaj się z daniami VI Festiwalu.