Produkty lokalne

Ogórek termalny z Uniejowa

To lokalny produkt o szczególnych właściwościach zdrowotnych i smakowych. Do jego wytworzenia wykorzystane zostały najwyższej jakości ogórki uprawiane przez partnerów Firmy Bracia Urbanek z Łowicza. Unikalną zalewę opartą na uniejowskiej wodzie geotermalnej opracowali specjaliści z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Woda wykorzystana do sporządzenia zalewy wydobywana jest w Uniejowie z głębokości ok. 2000 m pod powierzchnią ziemi. Posiada właściwości lecznicze potwierdzone wymaganymi świadectwami. Minerały, które są wyjątkowo cenne, to m.in.: chlorek sodu (wspomaga leczenie chorób dermatologicznych i ma bardzo dobry wpływ na przemianę materii), jodki i fluorki (nieocenione przy kuracjach pitnych związanych z niedoborami jodu i fluoru), kwas metakrzemowy (wykazuje korzystne działanie dla uwodnienia skóry i poprawy elastyczności, a także pomaga w redukcji zmarszczek i cellulitu).

Więcej informacji: Geotermia Uniejów, tel. 63 288 95 20, e-mail: geotermia@op.pl

Miody z Uniejowa

Kalendarz pszczelarza wybija kolejne zadania: minęła już pora mniszka, rzepaku i akacji, wiosennych kwiatów i drzew owocowych. Zbliża się czas lipy, facelii, różnorodnych letnich kwiatów ogrodowych i łąkowych, gryki, nostrzyka białego, nawłoci i zbioru spadzi. Pszczelarz, jak każdy, kto pracuje z naturą i w naturze, doskonale zna jej rytmy i zasady.

W Gospodarstwie Pasiecznym Pawła Pawlaka w Zaborowie od wiosny trwa kilkumiesięczny czas intensywnej pracy od świtu do nocy. A nawet północy, bo oprócz pasieki stacjonarnej pan Paweł prowadzi pasiekę wędrowną, z którą wiążą się dodatkowe obowiązki – m.in. przewożenie po zmroku uli na pszczele pożytki.

Każdy miód ma inne właściwości:
Miód wielokwiatowy ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak. Rzepakowy ma smalcowatą konsystencję oraz białą lub kremową barwę. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Z kolei miód spadziowy wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. Gryczany jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak.

kontakt:
Paweł Pawlak, Zaborów 21, tel. +48 695 228 698, e-mail: pasiekapawlaka@wp.pl

Uniejowskie jabłka z gospodarstwa sadowniczego Jacka i Małgorzaty Jaszczurów

Myśląc o typowo polskim drzewie owocowym, pierwszym, jakie pojawia się nam przed oczami, jest jabłoń. Drzewo to można spotkać zarówno w sadach, ogrodach działkowych, jak i też rosnące na dziko, na przydrożnych polach. Różnorodność owoców i ich odporność na choroby oraz warunki atmosferyczne sprawiają, że jest to roślina, która idealnie pasuje do
naszych warunków.

W Uniejowie, w sadach państwa Jacka i Małgorzaty Jaszczurów, jakby kilometrami, ciągną się gęsto zarośnięte rzędy drzewek owocowych.
Uprawa tutejszych jabłoni przebiega przy pomocy specjalistycznego sprzętu do pielęgnacji sadów, a zebrane owoce składowane są w profesjonalnych przechowalniach wyposażonych w urządzenia chłodnicze.

Sady państwa Jaszczurów podlegają zasadom integrowanej produkcji i na bieżąco uzyskują aktualne zaświadczenia wydawane przez Instytut Ogrodnictwa.Właściciele na bieżąco pozyskują najnowsze informacje z zakresu sadownictwa,uczestnicząc w różnego rodzaju konferencjach, szkoleniach i spotkaniach branżowych.

Jabłka to bez wątpienia najbardziej popularne i mające same zalety owoce:

  • zawierają cenne przeciwutleniacze, które przedłużają życie niemal każdej komórki organizmu
  • już 1-2 jabłka zjedzone każdego dnia potrafią znacznie obniżyć stężenie złego cholesterolu
  • są niskokaloryczne, usprawniają proces trawienia oraz skutecznie hamują apetyt
  • są bogate w witaminę C, dzięki czemu wzmacniają odporność.

Najwięcej wartości dla zdrowia mają surowe jabłka. Ich skórka zawiera najwięcej błonnika i pektyn, z tego też powodu zaleca się nie obierać owoców przed spożyciem.

Jabłko jest owocem uniwersalnym, dlatego tylko wyobraźnia może nas ograniczać w wymyślaniu sposobów na wykorzystanie go w kuchni. Znajduje ono zastosowanie w przygotowaniu ciast, zup, mięs, sałatek i deserów. Wyśmienite są zarówno przetwory z jabłek, jak i wyciśnięte z nich soki.

W sadzie państwa Jacka i Małgorzaty Jaszczurów rośnie około 10 odmian jabłoni owocujących w różnym czasie, dzięki czemu w Uniejowie przez cały sezon cieszyć się można pysznymi i wyjątkowo zdrowymi owocami. Wśród nich znajdują się takie gatunki jak:

  • Champion – charakteryzuje je znakomity smak oraz świeżość, która utrzymuje się przez bardzo długi czas. Jabłka tej odmiany znane są jako źródło witamin, a także składników mineralnych. Posiadają bardzo specyficzny, lekko kwaskowaty smak, dzięki czemu pasują również do sałatek, surówek czy deserów.
  • Lobo – wyróżniają się dużymi rozmiarami i najczęściej kulistym kształtem. Posiadają biało-żółty, kruchy, słodko-kwaśny, lekko aromatyczny miąższ. Owoce te doskonale nadają się na przetwory. Są również odpowiednie do bezpośredniego spożycia.
  • Cortland – Jabłka te zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin. Wzmacniają system immunologiczny, polecane są więc w żywieniu dzieci i osób przewlekle chorujących. Owoce są lekko kwaśne i miękkie, zazwyczaj większych rozmiarów, z mocno czerwonymi rumieńcami. Miąższ jabłek jest białawy o słodko-winnym smaku. Są bardzo soczyste, idealne do produkcji soków.
  • Gala – jest uznawana za najszlachetniejszą i najsmaczniejszą odmianę czerwonych jabłek. Owoce te charakteryzują się soczystością, słodkim smakiem i intensywnym aromatem. Są wyśmienite na surowo i idealnie komponują się z innymi składnikami sałatek, np. gruszkami. Są idealne do suszenia.
  • Ligol – to odmiana jabłek o zielonkawym zabarwieniu z czerwonym rumieńcem. Owoce mają słodko kwaskowaty smak, wyraźny aromat i są bardzo smaczne, dlatego świetnie nadają się do jedzenia na surowo oraz do sałatek, a ze względu na swą soczystość są szczególnie polecane również na soki, kompoty i koktajle.
  • Jonaprince – mają owoce o dużej średnicy z ciemnoczerwonym rumieńcem. Są idealne przede wszystkim jako krucha i słodka przekąska. Dzięki kwaskowej nucie są wyraziste w smaku. Najczęściej wykorzystywane są w przetworach – dżemach i musach, ale równie wybornie smakują jako dodatek do kaczki i dziczyzny oraz ciast, naleśników i racuchów.
  • Jonagored – jabłka te są duże lub nawet bardzo duże. Ich skórkę prawie w całości pokrywa ciemnoczerwony rumieniec z wyraźnymi, ciemniejszymi paskami. Owoce te są soczyste, twarde, kruche, bardzo delikatne i słodkie z posmakiem gruszki. Wybornie smakują surowe, ale znajdują w zasadzie uniwersalne zastosowanie. Często są wybierane na domowe przetwory, takie jak kompoty czy marmolady. Nadają się do duszenia i smażenia. Mogą stanowić smaczne uzupełnienie sałatek.
  • Alwa – jabłka te mają gładką zielono-żółtą skórkę, pokrytą prawie w całości karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Odznaczają się dużą soczystością i winno-słodkim, orzeźwiającym smakiem. Ich miąższ jest jasnokremowy i jędrny. Polecane są do spożycia na surowo, a także do przetworów i soków.
  • Eliza – to jabłko półsłodkie, dość twarde, raczej średniej wielkości. Charakteryzuje się bardzo kształtnymi kulisto-stożkowatymi owocami i ciemnoczerwonym, intensywnym kolorem. Ma białozielonkawy soczysty miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Doskonale nadaje się do przetworów, sałatek i wypieków.