Zobacz zwycięskie dania VI edycji

W weekend 13-14 kwietnia – Uniejów po raz kolejny zaprezentował się bogactwem i różnorodnością smaków oraz zapachów. To było prawdziwe święto miłośników dobrego jedzenia, które na stałe wpisało się w kalendarz kulturalno-kulinarny Uniejowa.

W tegorocznej edycji Festiwalu Smaków udział wzięło 14 restauracji. Mieliśmy możliwość spróbowania 14 dań głównych na bazie ziemniaka oraz 10 deserów na bazie jabłka. Spośród nich Komisja konkursowa i Goście Festiwalu wybrali najsmaczniejsze potrawy i tym samym Laureatów „Lilii Smakosza”:

W ocenie Jury w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – Gościniec „Nad Wartą” za „Uniejowski ziemniak w mundurku”
II miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za „Kugel ziemniaczany”
III miejsce – Restauracja Parkowa w Uzdrowisku Uniejów Park za „Duet doskonały”

W ocenie Jury w kategorii Deser nagrodzone zostały następujące restauracje
I miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za „Kompresowane jabłko”
ex aequo
II miejsce – Hotel & Spa* Kasztel Uniejów, Restauracja Kasztelańska za „Sambuk z uniejowskich jabłkek”
II miejsce – Restauracja Zorbas za „Nadwarciański przysmak jabłkowy”
III miejsce – Restauracja Herbowa na Zamku za deser „Legendarna pokusa”


W ocenie Gości w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – Restauracja Herbowa na Zamku za „Rycerskie doznanie”
II miejsce – Gościniec „Nad Wartą” za „Uniejowski ziemniak w mundurku”
III miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za „Kugel ziemniaczany”

W ocenie Gości w kategorii Deser nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za „Kompresowane jabłko”
II miejsce – Restauracja Herbowa na Zamku za deser „Legendarna pokusa”
III miejsce – Karczma w Zagrodzie Młynarskiej za „Jabłko z uniejowskim miodem w cieście”

W tym roku nasz Festiwal odwiedzili goście z innych regionów Polski i zagranicy. Kuchnię podkarpacką oraz tamtejsze produkty lokalne można było posmakować na barwnym stoisku Powiatu Łańcuckiego. Wydarzenie uświetnili także goście z miast partnerskich Alatri (we Włoszech) oraz Mórahalom (na Wegrzech).

Zapraszamy do zapoznania się z galerią zdjęć z VI edycji Festiwalu.

Dania główne

I miejsce ocenie Gości w kategorii danie główne

Rycerskie doznanie.
Ziemniaczany devolay z jajkiem przepiórczym z sosem
tatarskim na bazie ogórka termalnego.

Restauracja Herbowa
ul. Zamkowa 2

II miejsce w ocenie Jury w kategorii danie główne
III miejsce ocenie Gości w kategorii danie główne

Kugel ziemniaczany.
Kugel ziemniaczany z boczkiem, ogórek uniejowski z
koperkiem, chips z purée ziemniaczanego, twarożek z
musztardą francuską.

Restauracja LaRegina
Hotel Uniejów ****
ecoActive & Spa
ul. Bł. Bogumiła 32

I miejsce w ocenie Jury w kategorii danie główne
II miejsce ocenie Gości w kategorii danie główne

Uniejowski ziemniak w mundurku. Ziemniaczki w mundurkach, zapiekane z farszem na bazie gęsich podrobów, podane z gęstą śmietanką.

Restauracja Gościńca „Nad Wartą”
ul. Sienkiewicza 137

III miejsce w ocenie Jury w kategorii danie główne

Duet doskonały. Faszerowana rolada ziemniaczana, podana z kapustą zasmażaną i sosem.

Restauracja Parkowa
Uzdrowisko Uniejów Park
ul. Zamkowa 7

Desery

III miejsce ocenie Gości w kategorii deser

Jabłko z uniejowskim miodem w cieście. Jabłko skąpane w miodzie lipowym, zapieczone w cieście francuskim, przyprawione cynamonem.

Karczma w Zagrodzie Młynarskiej
ul. abp. Jakuba Świnki 1

II miejsce w ocenie Jury w kategorii deser

Nadwarciański przysmak jabłkowy. Prażone jabłka z cynamonem, przekładane bitą śmietaną z serem mascarpone. Górna warstwa składa się z musu malinowego oraz pokruszonych biszkoptów.

Restauracja Zorbas
ul. Bł. Bogumiła 9

II miejsce w ocenie Jury w kategorii deser

Sambuk z uniejowskich jabłek. Mus z pieczonego jabłka z uniejowskiego ogrodu w asyście migdałów i cynamonu.

Restauracja Kasztelańska
Hotel & Spa **** Kasztel Uniejów
ul. Zamkowa 6

III miejsce w ocenie Jury w kategorii deser

Legendarna pokusa. Słodka kula z musem jabłkowym na szarlotkowym biszkopcie w towarzystwie sorbetu i karmelizowanego jabłka.

Restauracja Herbowa
ul. Zamkowa 2

I miejsce w ocenie Jury w kategorii deser
I miejsce ocenie Gości w kategorii deser

Kompresowane jabłko. Kompresowane jabłko z poziomkami, kruszonka z pieczonej białej czekolady, lody jabłkowo-śmietankowe, szkło jadalne, oliwa dyniowa, chips jabłko.

Restauracja LaRegina
Hotel Uniejów**** ecoActive & Spa
ul. Bł. Bogumiła 32