Do Uniejowa warto przyjechać już nie tylko ze względu na Termy, ale również w poszukiwaniu oryginalnej, zdrowej i regionalnej kuchni. W tym niewielkim miasteczku jest ponad 25 miejsc, które prześcigają się w kulinarnej ofercie, kuszą gości zapachem i wyglądem potraw. Najwyższy poziom kulinarny, różnorodność, kreatywność, świetna atmosfera, miła obsługa – to cechy, które wyróżniają uniejowskie restauracje. W każdej z nich na talerze trafia to, co w kuchni najcenniejsze i charakterystyczne – dania przygotowane na bazie lokalnych produktów. Są nimi m.in. Ogórek Termalny i miód z lokalnych pasiek, chętnie wykorzystywane przez restauratorów. W wielu miejscach można skosztować regionalnego wina, nalewek czy pomidorowych soków przygotowanych z naturalnych i świeżych produktów. To pewne, że najważniejszym składnikiem uniejowskich potraw jest serce i pasja mistrzów kuchni, którzy dbają o to, byśmy wracali do Uniejowa jak najczęściej.