Zobacz zwycięskie dania VII edycji

Niesamowicie pyszny festiwalowy weekend już za nami. Nasze miasto przez dwa dni (22 i 23 sierpnia) było areną zmagań kucharzy stojących na czele miejscowych restauracji.

Podczas siódmej edycji wydarzenia spróbować mogliśmy 12 pysznych dań głównych na bazie grzybów leśnych oraz 10 pysznych deserów na bazie śliwek. Spośród nich Komisja konkursowa i Goście Festiwalu wybrali najsmaczniejsze potrawy i tym samym Laureatów „Lilii Smakosza”

W ocenie Komisji konkursowej w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – ApartHotel Uniejów, Aqua Restaurant za danie: „Polędwiczka wieprzowa pieczona w runie leśnym” – 19 pkt.
II miejsce – LOKAL za danie: „Chrupiąca kurka” – 14 pkt.
III miejsce – Zagroda Młynarska za danie: „ Las na talerzu” – 13 pkt.

W ocenie Komisji konkursowej w kategorii Deser nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – ApartHotel Uniejów, Aqua Restaurant za deser: „ Tarta śliwkowa z wanilią” – 23 pkt.
II miejsce – Pizzeria Pico Bello za deser: „Uniejowskie śliwki” – 18 pkt.
III miejsce – LOKAL za deser: „Jak śliwka w wafel!” – 13 pkt.


W ocenie Gości w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – ApartHotel Uniejów, Aqua Restaurant za danie: „Polędwiczka wieprzowa pieczona w runie leśnym” – 93 głosy
II miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za danie: „Policzki wieprzowe w medalowym Pilsie” – 71 głosów
III miejsce – Restauracja Zorbas za danie: „Sakiewki na sianie” – 69 głosów

W ocenie Gości w kategorii Deser nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – ApartHotel Uniejów, Aqua Restaurant za deser: „ Tarta śliwkowa z wanilią” – 77 głosów
II miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za deser: „Pralina śliwkowa” – 71 głosów
III miejsce – LOKAL za deser: „Jak śliwka w wafel!” – 44 głosy

Zapraszamy do zapoznania się z galerią zdjęć z VII edycji Festiwalu.