Poprzednie edycje

W piątej edycji Festiwalu Smaków udział wzięło 13 restauracji. Spośród nich Komisja konkursowa i Goście Festiwalu wybrali najsmaczniejsze potrawy i tym samym Laureatów „Lilii Smakosza”.

Zwycięzcy:

W ocenie Jury w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:

  • Restauracja Parkowa w Uzdrowisku Uniejów Park za danie „Ogórkowa chrestomatia”
  • Karczma w Zagrodzie Młynarskiej za „Roladki z kaczki zagrodowej”
  • Restauracja Kasztelańska w Hotelu & Spa**** Kasztel Uniejów za „ Filet z pstrąga z purée selerowym i espumą z ogórka termalnego”.

W kategorii Deser Komisja wytypowała następujących zwycięzców:

  • Restaurację Herbową na Zamku za deser „Miłość na Zamku”
  • Restaurację Zorbas za „Ciasto miodowo-orzechowe z ulicy Bogumiła”
  • Gościniec nad Wartą za „Uniejowski miodownik”.

Głosami Degustatorów w kategorii Danie Główne zwyciężyła restauracja Herbowa na Zamku, drugie miejsce zajął Gościniec nad Wartą, a trzecie restauracja Zorbas. Wśród deserów pierwsze miejsce również zajęła Herbowa na Zamku, na drugim znalazła się Restauracja Kasztelańska w Hotelu & Spa**** Kasztel Uniejów , trzecie miejsce zajął ponownie Zorbas.