Pięknie wydana książka „Czas na smaki. Kulinarny Uniejów” zawiera przepisy potraw znanych od dawna, które z pewnością przywołają miłe wspomnienia. Znajdziesz w niej sprawdzone i proste pomysły na dania tradycyjne oraz potrawy z dziczyzny w towarzystwie jesiennych owoców lasu i letnich zbiorów wprost z łąki oraz produktów z okolicznych gospodarstw rolnych. Są to przepisy m.in. na: żurek, czerninę, pasztet z zająca i ciecierzycy, pstrąga na szpinaku, pierogi z dziczyzną, sałatki z dziką kaczką, szarlotkę itd. Przepisy zawierają produkty często zapomniane lub pomijane w codziennym gotowaniu, których smaku nie da się zapomnieć.
Obejrzyj elektroniczną wersję publikacji.
Książka została wydana w 2018 r. na zamówienie Urzędu Miasta przez Fundację Inicjatyw Aktywnych Go Silver.
„Smaki Uniejowa”
Do tego, że Uniejów to samonakręcająca się maszyna – kwitnące miasto przedsiębiorczych ludzi – zdążyliśmy się przyzwyczaić. Kolejną płaszczyzną rozwoju jest… gastronomia. Wystarczy zajrzeć do albumu „Smaki Uniejowa”. Czego tu nie ma… Smakujemy – w publikacji niestety tylko oczami – potrawy z najlepszych uniejowskich restauracji, które kuszą gości rozmaitymi daniami. Uczestniczymy w ubiegłorocznym Festiwalu Smaków, którego motywami przewodnimi były miód i ogórek termalny, czyli ogórek kiszony w zalewie powstałej na bazie wody termalnej. Zaglądamy nawet do jednej ze szkół, gdzie dzieci mogą zjeść zupę ogórkową, której sercem jest ten wyjątkowy ogórek. Odwiedzamy też pasiekę, w której przekonujemy się, że pszczoły i miód to temat na długie spotkanie. Poznajemy też smaki gmin partnerskich Uniejowa – Mórahalom (Węgry) i Alatri (Włochy). W uniejowskiej kuchni musi być profesjonalnie – punktem wyjścia są oczywiście wartościowe, zdrowe lokalne produkty, ale dzięki wiedzy, pracowitości i pasji restauratorów stają się niezapomnianymi daniami. Smacznego!